Takeaway koopt Grubhub: slag om bestelmarkt VS gaat nieuwe ronde in (2024)

Ga naar de inhoud

Is de voorgenomen overname van Grubhub door Just Eat Takeaway.com slim? Beeld © EPA

Nu Just Eat Takeaway.com een akkoord heeft bereikt over de koop van het Amerikaanse Grubhub gaat de slag om de Amerikaanse consument die eten bestelt een nieuwe ronde in. Er woedt daar al een hevige strijd op de thuisbezorgdmarkt en die wordt alleen maar heviger.

Takeaway.com was al de grootste in Nederlanden via de overnames van de Duitse activiteiten van Delivery Hero en het BritseJust Eat werd het ook de sterkste in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daarmee isJust Eat Takeaway.com groot in drie van de vier belangrijkste markten voor hetbestellen van maaltijden.

Met de aankoop van het Amerikaanse Grubhubwordt het concern ook actief in de VS, dat één van de andere vier grootste bestelmarktenis. Experts zijn verdeeld over de vraag of het bod een goede zet is.

Bezorgen is verlieslatend

Just Eat Takeway.com gaat nu de concurrentie aan met onder meer Uber Eats, maar dat kan het wel aan, denkt Jos Versteeg van InsingerGillissen. In tegenstelling tot Uber Eats en Doordash, anderegrote spelers in de VS, bezorgen zowel Grubhub als Just Eat Takewaymaar weinig zelf, ze richten zich vooral op een site en app voor het bestellen van eten.

De restaurants waar consumenten maaltijden bestellen verzorgen vervolgens zelf de bezorging.

Zie ook: 'Koop Just Eat levert grote voordelen op voor Takeaway.com'

Versteeg stipt aan dat het bezorgen van eten flink verlieslatend is. Zo leed Uber Eats in het eerste kwartaal een verlies van 313 miljoen dollar. Uber als geheel leed een nettoverlies van bijna 3 miljard dollar. Het is de vraag hoe lang beleggers Uber willen blijven financieren, aldus Versteeg.

'Kansen voor Just Eat Takeaway.com'

Versteeg ziet goede kansen voor Just Eat Takeaway.com. In de eerste plaats is het nu nog vaak zo dat consumenten met het restaurant zelf bellen, zegt hij.

Maar als ze meer en meer de app van Just Eatdownloaden, dankomende orders via Just Eat binnen én het maakthet makkelijker om te bestellen, zodat mensen dat ook gaan doen, denkt hij.

Verder kunnen de inkomsten van restaurants nog groeien. Restaurants klagen wel over wat ze moeten afdragen aan Just Eat Takeaway.com, maar als ze weg gaan, dan komen ze toch vaak weer terug, zegt Versteeg. Verder ziet hij kansen voor het bestellen van lunches voor werknemers op kosten van werkgevers. Dat idee van het overgenomen Israelische 10bis introduceerde Just Eat Takeaway.com ook in Nederland.

'Gedurfd'

Corné van Zijl van Actiam is echter helemaal niet zo enthousiast. Hij noemt de aangekondigde overname 'gedurfd'. Met Delivery Hero in Duitslanden Just Eat in het Verenigd Koninkrijk werd het de nummer 1in die landen, maar Grubhub is dat niet, zegt hij.

Jitse Groen, oprichter van Takeawayen nog steeds de ceo, heeft meermalen gezegd dat alleen de nummer één geld verdient. Dat is dus een flink operationeel risico dat het bedrijfloopt, aldus van Zeijl.

Zie ook: Fors meer orders Takeaway, ondanks dip half maart

Slechte tijden

Verder werden die andere twee grote overname gedaan in economisch goede tijden, terwijl er nu een recessie aankomt en eten buiten de deur bestellen is duurder dan zelf koken, zegt hij. Daar staat wel tegenover dat consumenten nu minder in restaurants eten en eerder thuis bestellen, aldus Van Zeijl.

Het zal een stuk moeilijker worden om van de overname van Grubhub een succes te maken, concludeerthij. Hij vreest dat Just Eat Takeaway.com er veel geld tegenaan zal moeten gooien om marktaandeel te kunnen winnen in de VS.

'Beleggers zien het niet zitten'

Ook RTL Z-beurscommentator Hans de Geus vreest datJust Eat zal moeten blijven investeren. Consumenten in de VS zijn niet loyaal aan maaltijdbestelsites. Hij wijst op de koersdaling vanJust Eat Takeaway.com gisteren, hetgeen volgens hem aangeeft dat beleggers de overname niet zien zitten.

Hij vraagt zich ook af of het bod doorgaat, de waarde van het bod op Grubhub isin aandelen, waardoorhet bod door de koersdaling lager uitvalt.

'Meesterzet of hand overspeeld'

"De tijd moet uitwijzen of de overname van Grubhub een meesterzet is van Groen, of dat hij zijn hand overspeelt doordat hij op te veel borden tegelijk schaakt", zegt Albert Jellema, eigenaar van ProBeleggen.

Grubhub was zeer winstgevend, maar door intense concurrentie van Uber Eats en Doordashis dat teruggelopen, zegt hij.

De markt in de VS is net zo groot als alle andere van Just eat Takeaway.com bij elkaar, voegt Jellema daar aan toe. "Je verdubbelt dus je potentie, maar er is geen synergie met andere activiteiten".

Jellema geeft Groen het voordeel van de twijfel, omdat hij tot nu toe heeft weten waar te maken wat hij beloofde.

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Bedrijven Just Eat Takeaway koopt Grubhub uit VS voor 6,4 miljard euro
Bedrijven Topdag Takeaway-topman: maximale bonus met tonnen verhoogd
Bedrijven Just Eat Takeaway haalt 700 miljoen op, mede voor overnames
Bedrijven Takeaway en Just Eat na fusie voorlopig nog apart geleid
Beurs Takeaway.com groeit fors dankzij Duitse overname Delivery Hero
Duizenden gedupeerden Solarbedrijven van superinvesteerder Kees Koolen failliet
Takeaway koopt Grubhub: slag om bestelmarkt VS gaat nieuwe ronde in (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Merrill Bechtelar CPA

Last Updated:

Views: 6565

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Merrill Bechtelar CPA

Birthday: 1996-05-19

Address: Apt. 114 873 White Lodge, Libbyfurt, CA 93006

Phone: +5983010455207

Job: Legacy Representative

Hobby: Blacksmithing, Urban exploration, Sudoku, Slacklining, Creative writing, Community, Letterboxing

Introduction: My name is Merrill Bechtelar CPA, I am a clean, agreeable, glorious, magnificent, witty, enchanting, comfortable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.