Just Eat Takeaway bekijkt verkoop Grubhub (dat het 10 maanden geleden nog kocht) (2024)

Ga naar de inhoud

Een bezorger van Grubhub in Washington DC. Beeld © EPA / Erik S. Lesser

Just Eat Takeaway, in Nederland bekend van Thuisbezorgd.nl, denkt erover om bezorgdienst Grubhub in de Verenigde Staten van de hand te doen. Dat is opmerkelijk, want minder dan een jaar geleden werd dat bedrijf nog overgenomen. Beleggers waren daar toen al sceptisch over.

De overname van het Amerikaanse Grubhub, waarmee Just Eat Takeaway.com de markt in de VS betrad, lijkt een mislukking. Het bestuur vanJust Eat Takeaway.com zegt op zoek te zijn naar een strategische partner voor, of de gedeeltelijke of zelfs volledige verkoop van Grubhub.

Dat schrijft het Nederlandse beursfonds in het persbericht met de cijfers over het eerste kwartaal. Het zegt nog niet zeker te weten of de verkenning tot een deal zal leiden en hoe lang dit proces zal duren.

Lees ook: Oprichter Grubhub verlaat Takeaway na half jaar met gigantische zak geld

Koers fors gedaald

Just Eat Takeaway.com groeide de afgelopen jaren snel, op eigen kracht en door overnames. Maar de koop van Grubhub in de VS lijkt een brug te ver. De resultaten van Grubhub vallen tegen en beleggers zijn daar ontevreden over. De beurskoers vanJust Eat Takeaway.com daalde sinds begin juni, toen de overname van Grubhub werd afgerond, met maar liefst 67 procent.

De beurskoers nadert daarmee het niveau waartegen Takeaway.com in 2016 naar de beurs ging, zegt beleggingsexpert Jim Tehupuring van 1Vermogensbeheer.

Lees ook: Bijna half miljard verlies voor Just Eat Takeaway na overnames

Aandeelhouders wilden al verkoop

Activistische beleggers drongen er vanwege de tegenvallende resultaten al op aan om Grubhub snel weer af te splitsen of te verkopen.

Begin dit jaar zei topman Jitse Groen van Just Eat Takeaway.com dat het concern in gesprek was met 'verschillende potentiële strategische partners om de positie in de VS te versterken'. Nu komt daar dus de optie van een gehele of gedeeltelijke verkoop bij.

Beleggers meteen al sceptisch

Toen de overname van Grubhub werd bekendgemaakt, in juni 2020, waren sommige beleggers al meteen sceptisch. AnalistCorné van Zijl van Actiam noemde de aangekondigde overname 'gedurfd'. Met Delivery Hero in Duitslanden Just Eat in het Verenigd Koninkrijk werd Takeaway.com het de nummer 1in die landen, maar Grubhub is dat niet, zegt hij.

Jitse Groen, oprichter van Takeawayen nog steeds de ceo, heeft meermalen gezegd dat alleen de nummer één in de maaltijdbezorgmarkt geld verdient. Dat is dus een flink operationeel risico dat het bedrijfloopt, aldus Van Zeijl.

Lees ook: Aandeelhouders Takeaway gunnen ceo overnameprooi Grubhub beloning niet

RTL Z-beurscommentator Hans de Geus vreesde datJust Eat zou moeten blijven investeren. "Consumenten in de VS zijn niet loyaal aan maaltijdbestelsites." En Albert Jellema, eigenaar van ProBeleggen, wees er op datgeen synergie is tussen Grubhub en de andere activiteiten van Just Eat Takeaway.com.

Minder orders

Ondertussen kampte Just Eat Takeaway.com in het eerste kwartaal met een daling van 1 procent van het aantal orders, naar 264,1 miljoen. Dat is na twee jaar van 'exceptionele groei', probeert Groen de pijn wat te verzachten. De waarde van het totaal aantal orders steeg met bijna 4 procent tot 7,2 miljard euro. Het gemiddelde bedrag per order steeg licht.

Just Eat Takeaway.com denkt dat de winstmarge (ebitda, vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen) dit jaar zal uitkomen op tussen de min 0,5 en min 0,7 procent. Eerder rekende het concern nog op een winstmarge van min 0,6 tot min 0,8 procent. Volgend jaar denkt Groen eindelijk dan toch op een positieve ebitdawinst uit te komen.

Resultaten over het eerste kwartaal maakt het concern nog niet bekend. Dat gebeurt pas bij de publicatie van de halfjaarcijfers op 3 augustus.

Bekijk ook deze video:

03:12

Is er nog toekomst voor de platformeconomie?

Net binnen

Meer nieuws

Gerelateerde artikelen

Techfondsen Recordstand op beurs Amsterdam: AEX breekt door 900-puntengrens
Miljardair Dit is Rolly van Rappard, de grote man achter beursnieuweling CVC
Na drie maanden gratis Musk wil nieuwe gebruikers laten betalen voor X
CVC Eigenaar Douglas, Lipton en Breitling naar de beurs in Amsterdam
67.000 euro per kilo Goudprijs bereikt nieuw record
Just Eat Takeaway bekijkt verkoop Grubhub (dat het 10 maanden geleden nog kocht) (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Francesca Jacobs Ret

Last Updated:

Views: 6561

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Francesca Jacobs Ret

Birthday: 1996-12-09

Address: Apt. 141 1406 Mitch Summit, New Teganshire, UT 82655-0699

Phone: +2296092334654

Job: Technology Architect

Hobby: Snowboarding, Scouting, Foreign language learning, Dowsing, Baton twirling, Sculpting, Cabaret

Introduction: My name is Francesca Jacobs Ret, I am a innocent, super, beautiful, charming, lucky, gentle, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.