Frankenstein - boek samengevat - Victor Frankenstein De gedoemde hoofdpersoon en verteller van het - Studeersnel (2024)

boek samengevat

Vak

Engels

999+Documenten

Studenten deelden 1155 documenten in dit vak

NiveauJaar

VWO

6

School

RSG Ter Apel

Studiejaar: 2021/2022

AuteurMary Wollstonecraft Shelley

Geüpload door:

Anonieme student

Dit document is geüpload door een student, net als jij, die anoniem wil blijven.

RSG Ter Apel

Aanbevolen voor jou

  • 7Assignments Madness Jolijn vd HoekEngelsBoekverslagen100% (4)
  • 5Bookreport the boys from BrazilEngelsBoekverslagen100% (4)
  • 19Never let me go - samenvatting van het boek en achtergrondinformatie van de schrijverEngelsBoekverslagen100% (4)
  • 13The Bunker Diary AssignmentsEngelsBoekverslagen100% (3)
  • 8The Great GatsbyEngelsSamenvattingen100% (35)

Reacties

inloggen of registreren om een reactie te plaatsen.

Andere studenten bekeken ook

  • Paper two TW3 liz-2 - Een boek beschrijving over Persepolis
  • Chemische-techniek-VWO
  • 1984 essay - boek
  • Literature Portfolio Assignment VWO 5 g
  • V6 EN - Literature file - :)))
  • Book Reports Ole Croon v6 exams

Gerelateerde documenten

  • Engels mondeling
  • The invisible man
  • The house on the strand - samenvatting van het boek en achtergrondinformatie van de schrijver
  • The Every - info over het boek en achtergrondinformatie van de schrijver
  • The Alice Network - Super Summary Study Guide
  • Boek the wave samenvatting

Preview tekst

Victor Frankenstein

De gedoemde hoofdpersoon en verteller van het hoofdgedeelte van het verhaal. Studerend inIngolstadt ontdekt Victor het geheim van het leven en schept een intelligent maar grotesk monster,waarvoor hij in afschuw terugdeinst. Victor houdt zijn creatie van het monster geheim en voelt zichsteeds schuldiger en schaamt zich steeds meer naarmate hij beseft hoe hulpeloos hij is om tevoorkomen dat het monster zijn leven en dat van anderen verwoest.

Het Monster

De twee meter lange, afzichtelijk lelijke creatie van Victor Frankenstein. Intelligent en gevoeligprobeert het Monster zich in de menselijke sociale patronen te integreren, maar allen die hem zienmijden hem. Zijn gevoel van verlatenheid dwingt hem wraak te nemen op zijn schepper

Robert Walton

De zeevaarder op de Noordpool wiens brieven Frankenstein openen en sluiten. Walton haalt deverfomfaaide Victor Frankenstein van het ijs, helpt hem weer gezond te maken, en hoort Victorsverhaal aan. Hij schrijft het ongelooflijke verhaal op in een reeks brieven aan zijn zuster, MargaretSaville, in Engeland.

Justine Moritz

Een jong meisje dat in het gezin Frankenstein wordt opgenomen terwijl Victor opgroeit. Justinewordt beschuldigd van en terechtgesteld voor de moord op William, die in werkelijkheid door hetmonster is gepleegd.

Letters 1.

De roman zelf begint met een reeks brieven van de ontdekkingsreiziger Robert Walton aan zijnzuster, Margaret Saville. Walton, een welgestelde Engelsman met een passie voor de zeevaart, is dekapitein van een schip dat op weg is naar de Noordpool voor een gevaarlijke reis. In de eerste briefvertelt hij zijn zus over de voorbereidingen voor zijn vertrek en over het verlangen dat in hem brandtom "een of ander groot doel" te bereiken - het ontdekken van een noordelijke doorgang naar deStille Oceaan, het onthullen van de bron van het aardmagnetisme, of gewoon voet zetten oponontdekt terrein.

Samenvatting: Brieven 2-

In de tweede brief klaagt Walton over zijn gebrek aan vrienden. Hij voelt zich eenzaam en geïsoleerd,te werelds om troost te vinden bij zijn scheepsmaten en te ongeschoold om een gevoelige ziel tevinden met wie hij zijn dromen kan delen. Hij toont zich een romanticus, met zijn "liefde voor hetwonderbaarlijke, een geloof in het wonderbaarlijke," dat hem voortstuwt op het gevaarlijke,eenzame pad dat hij heeft gekozen. In de korte derde brief vertelt Walton zijn zus dat zijn schip isuitgevaren en dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat hij zijn doel zal bereiken.

Samenvatting: Brief 4

In de vierde brief strandt het schip tussen enorme ijsschotsen en Walton en zijn mannen zien eenslee, geleid door een reusachtig wezen, ongeveer een halve mijl verderop. De volgende ochtendstuiten ze op een andere slee die op een ijsschots is gestrand. Op één na zijn alle honden die de sleetrekken dood, en de man op de slee - niet de man van de vorige nacht - is vermagerd, zwak enuitgehongerd. Ondanks zijn toestand weigert de man aan boord van het schip te gaan totdat Waltonhem vertelt dat het naar het noorden gaat. De vreemdeling moet twee dagen herstellen, verpleegd

door de bemanning, voordat hij kan spreken. De bemanning brandt van nieuwsgierigheid, maarWalton, zich bewust van de nog broze toestand van de man, weerhoudt zijn mannen ervan devreemdeling met vragen te belasten. Na verloop van tijd raken Walton en de vreemdeling bevriend,en de vreemdeling stemt er uiteindelijk in toe Walton zijn verhaal te vertellen. Aan het eind van devierde brief zegt Walton dat de bezoeker de volgende dag met zijn verhaal zal beginnen; Walton'somlijstende verhaal eindigt en dat van de vreemdeling begint.

Analyse

Het grootste conflict in Frankenstein draait om het onvermogen van Victor om te begrijpen dat zijndaden gevolgen hebben. Victor concentreert zich alleen op zijn eigen doelen en ziet niet in welkegevolgen zijn daden voor andere mensen kunnen hebben. Het monster is de meest duidelijkeherinnering aan het feit dat Victor geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden door de wettenvan de natuur te tarten. De eerste tekenen van het conflict verschijnen wanneer Victor zich op zijnstudie aan de Universiteit van Ingolstadt stort en zijn familie en verloofde verwaarloost. Het conflictverdiept zich wanneer Victor, nadat hij "erin geslaagd is de oorzaak van generatie en leven teontdekken", geobsedeerd raakt door het creëren van een monster. Hij staat er niet bij stil hoe datmonster zou kunnen zijn, noch is hij geschokt door het feit dat hij zijn familie negeert om zijn werkvoort te zetten. Hij is zo geobsedeerd door zijn ambitie dat hij aan niets anders denkt. De stijgendeactie van zijn roekeloze zoektocht om leven te scheppen komt tot een hoogtepunt wanneer hij,onmiddellijk na het animeren van het monster, reageert met afschuw en walging en de kamer uitrent. Dit incident illustreert het conflict tussen Victor en morele verantwoordelijkheid: hij isverantwoordelijk voor het maken van het monster en het tot leven wekken ervan, maar als hetresultaat hem niet bevalt, verwerpt hij het gewoon.

De spanning stijgt als Victor hoort van de dood van zijn broer William en de valse beschuldigingtegen Justine. De moord creëert een nieuwe situatie waarin Victor kan kiezen om te handelen, of omgeen verantwoordelijkheid te nemen. Hij verhoogt het conflict door Justine te laten executeren, inplaats van te onthullen wat hij weet over het monster. Het conflict wordt nog groter wanneer hetmonster Victor ontmoet in het midden van de bergtoppen en hem het verhaal vertelt van al het leeddat hij heeft meegemaakt, evenals zijn eenzaamheid en vervreemding. De ontmoeting tussen hetmonster en zijn schepper is een ander moment waarop Victor zich mogelijk van zijn egoïstische padzou kunnen afkeren. De plot suggereert een mogelijke oplossing wanneer Victor er met tegenzinmee instemt om een partner voor het monster te maken in ruil voor het feit dat ze samen naar eenafgelegen plek gaan.

Het conflict wordt echter weer aangewakkerd wanneer Victor te veel walgt van dit plan en hetvrouwelijke monster vernietigt voordat het voltooid is. Opnieuw denkt hij niet na over wat dezeroekeloze keuze zal betekenen, ook al zweert het monster wraak. Victor is oprecht verbaasd als zijnvriend Henry Clerval wordt vermoord, en dan weer als zijn verloofde Elizabeth ook wordt vermoord,ondanks de expliciete uitspraken van het monster dat hij er nu op uit is Victor's leven tot een hel temaken door hem iedereen te ontnemen van wie hij houdt. De moord op Elizabeth brengt het conflictin zijn laatste fase, waarin Victor zweert het monster op te jagen en te doden als wraak voor allesterfgevallen. Deze gelofte lost het conflict gedeeltelijk op, omdat het monster krijgt wat hij wil: hijheeft nu de totale aandacht van zijn schepper, en de lotgevallen van de twee individuen zijn metelkaar verbonden.

Nadat Victor het monster over de hele wereld heeft achtervolgd, komt hij aan op de Noordpool enontmoet Walton, waarmee het verhaal weer terug is op het punt waar de vertelling van Walton naarVictor is overgegaan. De reizen van Victor hebben hem zo uitgeput dat hij aan boord van het schip

Frankenstein - boek samengevat - Victor Frankenstein De gedoemde hoofdpersoon en verteller van het - Studeersnel (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 6544

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.